Casuta copiilor si a mamicilor cu suflet

Casuta copiilor si a mamicilor cu suflet

Un forum linistit, fara cearta, plin de caldura si sinceritate.

Ultimele subiecte

» la multi ani otilica
Mar Oct 06 2015, 13:24 Scris de Adry

» La multi ani, David!
Mier Sept 30 2015, 22:16 Scris de irina

» LA MULTI ANI ANDREI (CLAUDIA)
Vin Iul 31 2015, 01:22 Scris de claudia

» LA MULTI ANI MARY
Joi Iul 16 2015, 20:16 Scris de Adry

» LA MULTI ANI DRAGA NOASTRA CLARA
Mar Iul 07 2015, 18:18 Scris de Clara

» top lunar
Joi Mai 21 2015, 10:02 Scris de Adry

» Mamica mea e prima!
Joi Mai 21 2015, 09:58 Scris de Adry

» La multi ani Elena & Constantin
Joi Mai 21 2015, 09:52 Scris de Adry

» Vedeta saptamanii
Mier Mai 20 2015, 06:11 Scris de Clara

» LA MULTI ANI!IONUT SOT MARY
Sam Mai 16 2015, 08:50 Scris de Adry

» astept parerea voastra a tuturor!
Joi Apr 30 2015, 16:45 Scris de mary

» LA MULTI ANI Daria-Ioana!
Mar Apr 07 2015, 20:59 Scris de claudia

» Postul Pastelui
Mar Apr 07 2015, 16:48 Scris de mary

» La multi ani tuturor Florilor !
Dum Apr 05 2015, 10:52 Scris de Adry

» La multi ani draga noastra Irinuca !
Mier Mar 04 2015, 14:56 Scris de irina

Octombrie 2017

DumLunMarMierJoiVinSam
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


Postul Nasterii Domnului

Distribuiţi
avatar
florares
Mamica Sufletista
Mamica Sufletista

Mesaje : 6259
Data de inscriere : 21/10/2011
Varsta : 42
Localizare : simeria-hunedoara

Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de florares la data de Dum Noi 13 2011, 08:59

Postul Nasterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe 'Cuvântul lui Dumnezeu' născut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lăsăm sec în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.

Postim de carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin si peste.

Dacă în zilele de Luni, Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
Postul Craciunului este mult mai permisiv decat Postul Sfintelor Pasti din puncte de vedere al dezlegarilor la peste. In postul Craciunului avem ocazia sa ne curatam de pacate si sa reflectam asupra greselilor noastre de pe parcursul anului. E bine sa intram in Noul An impacati cu sine si cu Dumnezeu, si sa nu fim certati cu nimeni.

yasmi
Mamica Sufletista
Mamica Sufletista

Mesaje : 24471
Data de inscriere : 03/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de yasmi la data de Dum Noi 13 2011, 10:12

asa multumim am vazut
avatar
Adry
Admin
Admin

Mesaje : 42693
Data de inscriere : 02/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Adry la data de Joi Noi 17 2011, 20:54

deocamdata n am tinut deloc ....trebuie sa tin si eu


_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

yasmi
Mamica Sufletista
Mamica Sufletista

Mesaje : 24471
Data de inscriere : 03/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de yasmi la data de Joi Noi 17 2011, 20:58

da asa zic si eu macar ultima saptamana
avatar
Adry
Admin
Admin

Mesaje : 42693
Data de inscriere : 02/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Adry la data de Joi Noi 17 2011, 21:06

da dar post nu nseamna doar nemancare..........ci si rugaciune, bunatate


_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Adry
Admin
Admin

Mesaje : 42693
Data de inscriere : 02/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Adry la data de Joi Noi 17 2011, 21:08

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Dezlegari in Postul Craciunului

Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.

Sambetele si duminicile mancam peste.

La sarbatoarea Intrarii Nascatoarei de Dumnezeu in Biserica, in orice zi se va sarbatori, chiar daca va fi miercuri sau vineri dezlegam si la peste.

Din ziua a 20 a pana in ziua a 25 a lunii decembrie, chiar de va fi vreun sfant , in ziua de sambata si duminica nu mancam peste.

Postul Craciunului in tipicul Sfantului Sava

In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Adica in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii noiembrie. Si in zilele 4, 5, 6, 9, 17 si 20 ale lunii decembrie. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."

Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului

In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
VOI TINETI POSTUL CRACIUNULUI?


_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

yasmi
Mamica Sufletista
Mamica Sufletista

Mesaje : 24471
Data de inscriere : 03/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de yasmi la data de Joi Noi 17 2011, 21:18

pai normal
avatar
Adry
Admin
Admin

Mesaje : 42693
Data de inscriere : 02/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Adry la data de Joi Noi 17 2011, 21:38

deci sa fim buni iertatori si sa ne rugam !


_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Adry
Admin
Admin

Mesaje : 42693
Data de inscriere : 02/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Adry la data de Mier Noi 14 2012, 19:16

A inceput Postul Craciunului fetele !


_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Adry
Admin
Admin

Mesaje : 42693
Data de inscriere : 02/10/2011

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Adry la data de Vin Noi 15 2013, 09:04

Hrană sănătoasă în timpul Postului Crăciunului

Perioada Postului Crăciunului (15 noiembrie - 24 decembrie) este un exerciţiu de purificare sufletească şi trupească, o cură binevenită de sănătate.
Hrana „de dulce" asigură o bună parte din energia necesară organismului.

„În perioada Postului, în locul alimentelor interzise, postitorii trebuie să consume multe sucuri de legume, de fructe şi preparate din soia. Vitaminele, mineralele şi enzimele conţinute de aceste alimente ajută la buna funcţionare a organelor vitale şi menţin energia. Mai mult, deoarece vitamina B 12 lipseşte din hrana de post, în acest interval sunt indicate suplimentele de vitamina B 12, pentru a evita simptome nedorite cum ar fi:oboseala cronică, dificultatea de concentrare şi palpitaţiile", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Excesele alimentare trebuie evitate în Post

Timp de 40 de zile, mâncăm alimentele preferate permise, dar trebuie să fim prudenţi cum le combinăm. Pregătim organismul pentru zilele cu restricţii consumând mâncare uşoară; chiar în seara de Lăsatul secului nu trebuie să facem excese alimentare care pot afecta organele vitale: stomacul, splina, ficatul, aparatul respirator, inima, rinichii.

Este bine să ştim că nu este sănătos să consumăm prea multe preparate culinare amare; aceste alimente pot fi nocive pentru aparatul respirator, pentru intestinul gros, pentru piele şi părul. Şi dulciurile, oricât de ispititoare ar fi, trebuie consumate cu moderaţie: în acest mod ne protejăm de boli severe rinichii, vezica urinară şi articulaţiile. Mai mult, specialiştii au constatat că în categoria alimentelor nesănătoase se numără şi cele picante; când sunt consumate în exces, preparatele culinare picante sunt principala cauză a problemelor sistemului cardiovascular şi ale intestinelor.

Alimente benefice în timpul Postului

Lactatele din soia, cartofii dulci, ridichiile de lună, fructele oleaginoase, peştele şi mierea sunt alimente care menţin nivelul energiei în lipsa „hranei de dulce", interzisă de tradiţie.

Lactatele din soia protejează inima

Laptele şi iaurtul preparate din soia sunt foarte gustoase şi conţin fibre solubile şi o bogăţie de nutrienţi. La fel şi brânza din soia, numită tofu, fie că este simplă sau îmbunătăţită cu ardei, cu chimen sau este conservată în ulei, conţine proteine care protejează sănătatea inimii, reducând nivelul colesterolului „rău" din sânge şi nu trebuie să lipsească din hrana celor care postesc mai bine de o lună şi jumătate.

Cartofii dulci menţin energia

Acest soi de cartofi conţin proteine, vitamine (C şi E), o concentraţie mare de betacaroten şi minerale. Datorită vitaminei C, cartoful dulce are efecte antiinflamatorii, sporind şi acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici. Delicioasa legumă are un conţinut ridicat de calciu (eficient pentru densitatea osoasă), de mangan (care echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (benefic în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate).

În plus, ceaiul preparat din cojile cartofului dulce este de mare ajutor în caz de hipertensiune, iar consumat în cure repetate de cinci-şase ori pe an (timp de 20 de zile) previne apariţia cancerului.

Ridichile de lună previn anemia

Ridichile de lună sunt gustoase şi le putem consuma fără teamă că ne îngraşă, pentru că 100 g de ridichi au o valoare energetică de numai 20 kcal. Le mâncăm profitând de arsenalul de nutrienţi din compoziţie: vitaminele A, B1, B9, şi C, care au efecte antioxidante şi depurative. Nici frunzele ridichiilor nu trebuie aruncate.

Adăugate în ciorbe, în salate sau în tocăniţe de legume, aceste verdeţuri combat cu succes anemiile. O cură zilnică, cu zece ridichii roz, urmată timp de două săptămâni, combate simptomele specifice avitaminozei: somnolenţă, tulburări de ritm cardiac, astenie sau sângerarea gingiilor. Şi pentru bolnavii hepatici ridichiile sunt eficiente, pentru că drenează ficatul, stimulează secreţia bilei, ajutând la eliminarea acesteia.

Nucile reglează nivelul tensiunii

Nucile sunt săţioase şi hrănitoare. Ca surse de vitamine (A, B, C şi E), de minerale (iod, potasiu, fier, magneziu, zinc şi fosfor) şi de proteine, aceste fructe oleaginoase combat carenţele şi menţin tonusul, fiind remedii necesare în timpul postului. Cercetările recente au demonstrat rolul activ al nucilor în reducerea nivelului colesterolului „rău" şi în reglarea tensiunii arteriale. În post, nucile se pot asocia cu legumele în salatele de crudităţi sau în mâncărurile de legume. Un consum zilnic de miez de nucă (de la patru-cinci nuci) previne bolile cardiovasculare.

Morcovii, izvor de vitamine

Morcovii, surse valoroase de betacaroten (provitamina A), protejează sănătatea ochilor, a pielii şi a mucoaselor. Ca aliment de bază în timpul postului, această legumă rădăcinoasă completează hrana persoanelor care postesc cu vitamine (din complexul B) şi cu minerale precum calciul, fierul, potasiul şi magneziul. Preparaţi sub formă de salate, asezonate cu seminţe de susan (bogate în lecitină), cu pătrunjel (un izvor de vitamina C) şi cu ulei de măsline, morcovii ţin la distanţă anemia şi astenia, afecţiuni care ne dau de furcă în sezonul rece şi în perioada Postului.

Pasta de măsline, foarte hrănitoare

Şi măslinele sunt alimente de bază în timpul postului. Ele pot fi adăugate în salatele orientale, preparate cu legume fierte (cartofi ) şi crude ( praz, sfeclă, salată verde); de asemenea, aceste fructe pot fi consumate şi sub formă de pateu de măsline, ca aliment principal la micul dejun şi la cină. O pastă de acest fel este săţiosă şi sănătoasă şi se prepară astfel: 250 grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului. În această pastă se adaugă patru linguriţe de ulei de măsline, trei linguriţe cu suc de lămâie, trei boabe de usturoi şi un amestec de condimente: mentă, busuioc, cimbru şi păstrunjel (nu mai mult de o lingură). Pateul de măsline se păstrează la frigider.

Vinul este permis când se consumă cu moderaţie. În zilele cu dezlegare la vin se bea un pahar cu vin la prînz sau la cină. Acest aliment aduce beneficii pentru sănătate: combate colesterolul cel rău, previne apariţia pietrelor la rinichi şi ajută în terapia unor forme de cancer.

Zilnic, câte doi litri de lichide

În timpul Postului, postitorii trebuie să se hidrateze corespunzător: să consume zilnic câte doi litri de lichide: apă plată, sucuri de legume şi de fructe.

Peştele, nelipsit în post

În zilele cu dezlegare la peşte, este indicat ca meniul să conţină peşte şi preparate din peşte gras (somon, hering, ton sau macrou).Carnea de peşte se digeră mai uşor în comparaţie cu alte tipuri de carne. Depinde şi de modul în care vrem s-o preparăm. Când este preparată la grătar sau fiartă, atunci suntem siguri că peştele îşi păstrează toate calităţile nutritive.

Deşi nutriţioniştii nu recomandă consumul peştelui prăjit, unii consumatori vor să se răsfeţe îndeosebi cu peştele preparat în acest mod. În astfel de cazuri, nutriţioniştii recomandă să se folosească la prăjit anumite uleiuri: de măsline, de palmier sau de rapiţă.

Carnea de peşte trebuie consumată cu încredere, deoarece conţine puţine calorii în comparaţie cu alte cărnuri: heringul are 167 calorii la 100 grame, tonul/160 , iar macroul/ajunge la 183/ 100.

Foarte sănătoşi sunt peştii de apă dulce, fiind şi mai săraci în calorii. De exemplu: păstrăvul are 85calorii /100 gr, iar crapul- 83/100gr.

De ce este bine să consumăm carne de peşte?

Carnea de peşte previne bolile cardiovasculare, anemiile, bolile neurodegenerative şi depresiile.

Peştele conţine acizi graşi Omega 3, substanţe esenţiale pentru menţinerea elasticităţii vaselor sanguine, care previn depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge. Mai mult, aceste grăsimi previn şi îmbătrânirea prematură, iar peştii de apă dulce, precum tonul, macroul, somonul, heringul şi sardina conţin Omega 3 .

Peştele afumat trebuie evitat, spun specialiştii, deoarece este greu de digerat ; mai mult, fumul rezultat în timpul preparării conţine substanţe nocive.

Conţine vitamina D

Peştele gras (heringul, mai ales) este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina D, care menţine sănătatea oaselor. Organismul nostru produce această vitamină sub acţiunea razelor solare. Iarna însă, mai ales în timpul Postului, trebuie să mâncăm peşte. După terminarea Postului, este sănătos să consumăm şi alte alimente bogate în vitamina D: gălbenuş de ou şi ficat.

Mierea îmbunătăţeşte starea de sănătate

Mierea nu este un simplu îndulcitor. Consumată dimineaţa, la micul dejun, ea asigură corpului nostru elementele nutritive care îl energizează pentru o nouă zi de lucru. Ca şi celelalte produse ale stupului (lăptişorul de matcă, propolisul, păstura, polenul), mierea conţine elemente nutritive (vitamine, minerale, enzime, hidraţi de carbon) care prelungesc viaţa, fiind asimilate cu uşurinţă de organism.

Mierea este foarte eficientă în tratamentul bolilor de inimă, dar nu trebuie administrată în cantităţi mari şi cu ceaiuri fierbinţi. Îndeosebi în timpul Postului, specialiştii recomandă un consum de câte două linguriţe de două-trei ori pe zi, în amestec cu suc de fructe sau cu cereale şi nuci.

„O cură cu miere, urmată timp de 40-60 de zile, contribuie la îmbunătăţirea generală a stării de sănătate, la normalizarea compoziţiei sângelui şi la creşterea hemoglobinei", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.



_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Continut sponsorizat

Re: Postul Nasterii Domnului

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


    Acum este: Vin Oct 20 2017, 19:04